Vyzkoušený a tradiční recept. Vánoční tvarohová štola by na Vánoce rozhodně neměla chybět ani na vašem stole.
70 minut, 1 štola
Ingredience
- 375 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 prášku do pečiva
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 150 g tuku na pečení
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst kandovaného ovoce
Dokončení upečené štoly
- 50 g másla na potření
- cukr krupice na posypání
Postup
V míse promícháme mouku, oba cukry a prášek do pečiva. Do sypké směsi přidáme tvaroh, změklý tuk na pečení, vejce, rum a vypracujeme těsto.
Do hotového těsta zapracujeme podle chuti vlašské ořechy, rozinky a kandované ovoce.
Těsto vyválíme na obdélník, který by měl svou šířkou kopírovat šířku plechu. Placku přehneme okrajem těsta do poloviny délky celé placky a pak přiklopíme z druhé strany, takže vzniknou tři vrstvy těsta. Pokud nevíte jak, naznačte si na placku 3/3, tedy dvě linky a právě v nich se těsto při překládání “prohne”.
Hotovou tvarohovou štolu pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 170 °C po dobu cca 40 – 45 minut.
Upečenou vánoční tvarohovou štolu potřeme ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem. Měla by se nám vytvořit “kůrka”.