Vánoční tvarohová štola

Vyzkoušený a tradiční recept. Vánoční tvarohová štola by na Vánoce rozhodně neměla chybět ani na vašem stole.

70 minut, 1 štola

Ingredience

  • 375 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 150 g tuku na pečení
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst kandovaného ovoce

Dokončení upečené štoly

  • 50 g másla na potření
  • cukr krupice na posypání

Postup

V míse promícháme mouku, oba cukry a prášek do pečiva. Do sypké směsi přidáme tvaroh, změklý tuk na pečení, vejce, rum a vypracujeme těsto.

Do hotového těsta zapracujeme podle chuti vlašské ořechy, rozinky a kandované ovoce.

Těsto vyválíme na obdélník, který by měl svou šířkou kopírovat šířku plechu. Placku přehneme okrajem těsta do poloviny délky celé placky a pak přiklopíme z druhé strany, takže vzniknou tři vrstvy těsta. Pokud nevíte jak, naznačte si na placku 3/3, tedy dvě linky a právě v nich se těsto při překládání “prohne”.

Hotovou tvarohovou štolu pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 170 °C po dobu cca 40 – 45 minut.

Upečenou vánoční tvarohovou štolu potřeme ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem. Měla by se nám vytvořit “kůrka”.

Líbí se vám "Vánoční tvarohová štola"?



Komentáře