Velikonoční beránek

Vyzkoušený a podle mě nejlepší recept na velikonočního beránka, který se mi bezchybně povedl a všem moc chutnal. Na Velikonoce nesmí chybět.

50 minut, 1 velikonoční beránek (klasická forma)

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 5 žloutků a bílků
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na poprášení
  • čokoládová poleva

Postup

V míse společně ušleháme 2 vejce a 5 žloutků společně se směsí cukrů do pěny. Pak přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a postupně přimícháme mouku.

Z oddělených bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a (plníme od hlavy) dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu 35 minut. Ke konci vyzkoušíme zapíchnutím špejle, a pokud se těsto nelepí, velikonoční beránek je hotový.

Po upečení formu zabalíme do vlhké utěrky, necháme úplně vychladnout a potom vyklopíme. Někdo beránka polévá také čokoládovou polevou, takže můžeme.

Líbí se vám "Velikonoční beránek"?



Komentáře