Vyzkoušený a podle mě nejlepší recept na velikonočního beránka, který se mi bezchybně povedl a všem moc chutnal. Na Velikonoce nesmí chybět.
50 minut, 1 velikonoční beránek (klasická forma)
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 5 žloutků a bílků
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na poprášení
- čokoládová poleva
Postup
V míse společně ušleháme 2 vejce a 5 žloutků společně se směsí cukrů do pěny. Pak přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a postupně přimícháme mouku.
Z oddělených bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a (plníme od hlavy) dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C po dobu 35 minut. Ke konci vyzkoušíme zapíchnutím špejle, a pokud se těsto nelepí, velikonoční beránek je hotový.
Po upečení formu zabalíme do vlhké utěrky, necháme úplně vychladnout a potom vyklopíme. Někdo beránka polévá také čokoládovou polevou, takže můžeme.