Velikonoční nádivka

Vyzkoušený a poctivý recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a mladými listy kopřiv, která nesmí na velikonočním stole chybět.

80 minut, až 10 porcí

Ingredience

  • 6 rohlíků (cca 300 g bílého pečiva)
  • 450 g uzeného masa
  • 200 g listů mladých kopřiv a případně špenátu
  • 125 g másla
  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička soli

Postup

Bílé pečivo a uzené maso připravíme den dopředu. Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme například na malém plechu rozložené oschnout. Uzené maso dáme do hrnce se studenou vodou, aby bylo maso pod hladinou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 3 minuty. Potom vařící vodu slijeme, znova zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut do měkka. Potom odstavíme stranou a necháme v hrnci s vodou vychladnout. Scedíme, maso zabalíme do folie a uložíme do chladu.

V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a do ní dáme kopřivy se špenátem, případně i libeček (200 g dohromady pro vše “zelené”). Promícháme, ani ne po minutě vše vytáhneme, dáme do nějaké mísy a zchladíme proudem studené vody. Necháme okapat a potom vše nasekáme na hrubo.

V mixéru společně utřeme máslo se solí, přidáme postupně všechny žloutky a necháme třít zhruba 5 minut.

V míse spolu smícháme pečivo a mléko, krátce promícháme, přidáme uzené maso nakrájené na kostičky, nakrájené kopřivy se špenátem a ušlehanou směs másla a žloutků. Vše krátce promícháme, lehce zapracujeme sníh z bílků a hotovou směs na velikonoční nádivku nalijeme do pekáče cca 20 x 30 cm vyloženého pečícím papírem.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 50 – 60 minut dozlatova. Upečenou nádivku necháme cca 10 – 15 minut vychladnout na plechu a potom již můžeme krájet a podávat.

Líbí se vám "Velikonoční nádivka"?



Komentáře