Vyzkoušený recept na vynikající zapečenou brokolici se slaninou, který díky sýru a slanině ocení také pánové. Můžete podle chuti experimentovat.
50 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 kg brokolice (2 kusy)
- 150 g tvrdého sýru
- 100 g anglické slaniny (plátky)
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- sůl
Postup
Brokolici propláchneme, odkrojíme spodek, aby zůstaly jen růžičky a ty od sebe oddělíme.
Připravenou brokolici dáme do vařící vody, 2 minuty povaříme, scedíme a dáme okapat třeba na talíř.
Tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle, slaninu nakrájíme na menší kousky a vejce ušleháme s mlékem a špetkou soli.
Zapékací mísu celou vymažeme máslem, částečně i po okrajích, aby se nám nic nepřipeklo a vysypeme strouhankou. Polovinu brokolice naskládáme do mísy, rozprostřeme polovinu množství slaniny, naskládáme druhou polovinu brokolice a druhou polovinu slaniny. Přidáme rovnoměrně kousky másla pro zjemnění.
Zapékací mísu zakryjeme a dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C na 10 minut. Potom zalijeme rovnoměrně rozšlehaným mlékem a zapékáme 30 minut. Chvíli před vytažením posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct, cca 5 minut.