Vynikající ztracené vejce (zastřené) nikdy neomrzí. Nelze nahradit a třeba do takového čerstvého salátu je prostě perfektní třešničkou na dortu.
15 minut
Ingredience
- čerstvá vejce
- voda
- 1 – 2 lžíce octu
Postup
Čerstvé vejce je v tomto receptu polovinou úspěchu. Poznáme ho tak, že ve vodě leží na boku.
Do nějakého hrnce nebo nádoby nalijeme studenou vodu, do které potom hotové ztracené vejce ponoříme.
V hrnci, ve kterém je dost místa na vytvoření víru, přivedeme vodu k varu a přidáme 1 – 2 lžíce octu podle množství vody v hrnci.
Ztlumíme sporák, aby voda divoce nebublala a naběračkou uděláme v hrnci mírný vír. Prostě aby se voda viditelně točila a dokázala vejce “zabalit”.
Rozklepneme vejce a těsně nad hladinou ho pustíme opatrně do víru. Díky vytvořenému víru by se mělo vejce hezky zatáhnout, neboli “ztratit” či zastřít.
Po zhruba 30 vteřinách, když se bílek uvaří, vejce vytáhneme naběračkou a vložíme do připravené nádoby se studenou vodou.
Hotové ztracené vejce můžeme položit na nějaký zeleninový salát, rozpůlit a nechat žloutkem hezky zaplavit salát.