Vyzkoušený recept na vynikající ruský boršč s červenou řepou, který se musí vařit ve velkém a nejlépe tak trochu od oka.
85 minut, až 10 porcí
Ingredience
- 750 g hovězího masa (přední s kostí)
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 6 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 6 menších červených řep
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 1/2 hlávkového zelí
- 4 rajčata
- 2 brambory
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
Na dochucení
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- cukr krupice
Podávání
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr
Postup
Očištěné hovězí maso dáme do hrnce s vodou, přidáme bobkový list, stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření. Vaříme pod poklicí zhruba 2 hodiny, případně v tlakovém hrnci zhruba 45 minut do měkka.
Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a dáme vařit do měkka, zhruba 30 – 40 minut.
Cibuli, mrkev i hlávkové zelí nakrájíme na tenké, delší proužky.
Rajčata nařízneme u stopky i na protější straně do kříže, spaříme horkou vodu a oloupeme. Zbavíme je semínek a v podstatě jen dužinu nakrájíme také na proužky. Brambory nakrájíme na kostičky.
V hrnci orestujeme na másle pokrájenou cibuli i mrkev, přidáme rajčatový protlak a rajčata krátce zasmažíme. Následně přilijeme vývar z hovězího masa a přivedeme k varu.
Červenou řepu pokrájíme také na tenké proužky, nebo nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do hrnce i s vývarem z řepy. Přidáme zelí, brambory a uvařené hovězí maso.
Boršč povaříme zhruba 60 minut, aby bylo vše do měkka. Podle potřeby a především chuti osolíme, opepříme a přidáme šťávu z citronu. Můžeme také trochu přisladit.
Podávat můžeme se zakysanou smetanou a nasekaným čerstvým koprem.