Vyzkoušený recept na vynikající dýňovou polévku z hokaido dýně. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho do této krémové polévky přidat také.
45 minut, porce: 4
Ingredience
- 800 g dýně hokaido
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- 600 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrst dýňových semínek
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce javorového sirupu
- sůl
- pepř
- bobkový list
Postup
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme celé stroužky česneku, cibulku nakrájenou na drobno s bobkovým listem a orestujeme.
Přidáme dýni nakrájenou na menší kostky, promícháme, krátce ji orestujeme, podlijeme trochou vody a přidáme cukr, který rozmícháme. Dýni pozvolna dusíme pod poklicí, dokud není do měkka, což zabere zhruba 30 minut.
Zatím na rozehřáté pánvi bez oleje lehce opražíme dýňová semínka s nasekanými vlašskými ořechy. Podle chuti můžeme přidat i trochu chilli. Dáme pryč z plotny, pokapeme javorovým sirupem, promícháme a necháme být.
Dýně už je podušená, takže vytáhneme bobkový list a stroužky česneku, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme smetanu, zamícháme a alespoň 5 minut ještě povaříme.