Dýňová polévka s ořechy

Vyzkoušený recept na vynikající dýňovou polévku z hokaido dýně. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho do této krémové polévky přidat také.

45 minut, porce: 4

Ingredience

  • 800 g dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • 600 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme celé stroužky česneku, cibulku nakrájenou na drobno s bobkovým listem a orestujeme.

Přidáme dýni nakrájenou na menší kostky, promícháme, krátce ji orestujeme, podlijeme trochou vody a přidáme cukr, který rozmícháme. Dýni pozvolna dusíme pod poklicí, dokud není do měkka, což zabere zhruba 30 minut.

Zatím na rozehřáté pánvi bez oleje lehce opražíme dýňová semínka s nasekanými vlašskými ořechy. Podle chuti můžeme přidat i trochu chilli. Dáme pryč z plotny, pokapeme javorovým sirupem, promícháme a necháme být.

Dýně už je podušená, takže vytáhneme bobkový list a stroužky česneku, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme smetanu, zamícháme a alespoň 5 minut ještě povaříme.

Líbí se vám "Dýňová polévka s ořechy"?



Komentáře