Vyzkoušený recept na velice oblíbený jahodový dort s krémem z tvarohu, jogurtu a zakysané smetany. Vynikající ovocný dort. Jahody můžeme nahradit třeba kiwi.
50 minut, 1 dort (forma cca 22 – 24 cm)
Ingredience
Dortový korpus
- 2 vejce
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 2 lžíce teplé vody
Jahodová náplň
- 350 g čerstvých zralých jahod
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce rumu (nemusí být)
- voda podle potřeby
Krém
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 250 g bílého jogurtu
- 180 g zakysané smetany
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 sáček želatiny
Postup
Oddělíme žloutky a s polovinou množství cukru (40 g) ušleháme světlou pěnu. Přidáme vodu a promícháme.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a do něj vmícháme druhou polovinu množství cukru (40 g).
Do připravené pěny ze žloutků a cukru postupně přimícháme mouku a sníh z bílků.
Hotové těsto nalijeme do dortové formy, kterou vymažeme například máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 10 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme zhruba 20 minut. Ke konci zkoušíme zapíchnutím špejle, zda-li se těsto nelepí. Upečený dortový korpus vyklopíme ještě za tepla.
Jahodovou náplň připravíme tak, že jahody opláchneme a pokrájíme na menší kousky. Dáme je do kastrolu, přidáme cukr, rum a trochu vody a chvíli jahody povaříme, aby pustili šťávu. Následně je rozmixujeme, abychom získaly tekutou jahodovou směs, která by neměla být příliš tekutá.
Vychladlý korpus dáme zpět do dortové formy a jahodovou náplní rovnoměrně polijeme. Pokud máme jahodové směsi víc, můžeme piškot od prostředku téměř do okraje trochu vydlabat, na maximálně 1 cm. Jahodová směs tak nebude vytékat ven a dostaneme jí na dort víc.
Teď už zbývá jen jogurtovo-tvarohový krém se smetanou. Promícháme spolu jogurt, tvaroh, smetanu a cukr. Želatinový ztužovač mícháme ve 100 ml vlažné vody (zkontrolujeme na obalu postup přípravy) a po částech do něj přidáváme připravený krém.
Hotový krém naneseme rovnoměrně na korpus s jahodovou náplní, hezky stěrkou uhladíme a dáme vychladit alespoň na 3 hodiny.