Vyzkoušený recept na luxusní jahodové řezy s tvarohem, smetanou a případně želatinou navrch. Vychlazená letní delikatesa s jahodami, které neodoláte.
60 minut, 1 plech
Ingredience
Piškotové těsto
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krupice
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 špetka soli
Krém
- 500 g polotučného tvarohu (2 vaničky)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1/2 citronu
Dokončení
- 500 g čerstvých zralých jahod
- želatina na přelití
Postup
Oddělené bílky ušleháme s cukrem do husté pěny a pak postupně přidáváme žloutky a ušleháme. Přimícháme mouku, špetku soli a těsto je hotové.
Středně hluboký plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rovnoměrně nalijeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C po dobu 20 minut a necháme vychladnout.
Zatím připravíme krém. K tvarohu přidáme ušlehanou smetanou, promícháme, přidáme cukry i nastrouhanou citronovou kůru a vše promícháme. Hotový krém rovnoměrně naneseme na na vychladlé těsto, uhladíme a dáme chladit alespoň na 1 hodinu.
Očištěné a opláchnuté jahody rozpůlíme, případně nakrájíme na silnější plátky (jak chceme), naskládáme na již vychlazený krém a zalijeme želatinou, kterou připravíme podle návodu na obalu. Hotové jahodové řezy dáme opět do chladu alespoň na 1 hodinu, aby želatina ztuhla a byly před podáváním vychlazené.