Vyzkoušený recept na vynikající hrnkový kefírový koláč, který je podobný oblíbené kefírové bábovce z hrníčkové kuchařky.
45 minut, forma 24 cm
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kakaa
- 2 hrnky kefíru (500 ml)
- 1/3 hrnku oleje
Volitelně do těsta
- 2 hrsti rozinek předem namočených v rumu
- 2 hrsti nasekaných jader vlašských ořechů
Postup
Nejprve společně promícháme všechny sypké ingredience. Přidáme odstátý kefír, olej a vymícháme těsto.
Kulatou formu o průměru cca 24 cm, nebo plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Rovnoměrně nalijeme hotové těsto a koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 30 minut. Ke konci pečení zapíchneme doprostřed koláče špejli, a pokud se na ni těsto nelepí, máme koláč hotový.
Hrnkový kefírový koláč můžeme pocukrovat, nebo třeba polít čokoládovou nebo jinou polevou.