Zapečený květák

Vyzkoušený recept na zapečený květák se šunkou a sýrem, případně i se slaninou. Květák podáváme samotný, nebo s vařenými bramborami.

35 minut, 4 porce

Ingredience

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g šunky v celku
  • 150 g tvrdého sýru
  • sůl
  • pepř
  • 3 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup

Květák opláchneme, rozdělíme na větší růžičky, povaříme ve vodě nebo v páře zhruba 7 – 8 minut, vytáhneme z vody a necháme vychladnout. Větší růžičky ještě rozebereme, nebo pokrájíme a dáme do mísy.

Na troše oleje osmahneme cibuli a opražíme slaninu pokrájenou na menší kostičky. Odstavíme z plotny a než trochu vychladne, nakrájíme na kostičky také šunku, tvrdý sýr nastrouháme na hrubo a vše přidáme do mísy ke květáku. Osolíme, opepříme a vše zlehka, ale poctivě promícháme.

Vymažeme zapékací mísu, dáme do ní připravenou směs květáku a zalijeme rozšlehanými vejci. Dáme zapékat do předehřáté trouby na 170 °C. Po 5 minutách zapékání zalijeme smetanou a zapékáme dalších zhruba 20 minut.

Líbí se vám "Zapečený květák"?



Komentáře