Koprová polévka

Vyzkoušený klasický recept na koprovou polévku s bramborem a případně vejcem. Chutná skvěle, jako od babičky.

45 minut, 6 porcí

Ingredience

  • 6 brambor
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 špetka drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml smetany ke šlehání (31 % a více)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 hrstka čerstvého kopru

Postup

Nejprve oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kostičky. Pak nasekáme nadrobno propláchnutý kopr a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

V hrnci si rozehřejeme máslo a na něm krátce osmahneme cibulku, doku nezesklovatí a hezky se nerozvoní. Následně ji zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme trochou horkého vývaru. Rozmícháme a pak přilijeme zbývající vývar.

Přidáme nachystané brambory, kmín, sůl, pepř, zakryjeme poklicí a vaříme, dokud brambory nezměknou, zhruba 15 minut.

Zhruba větší polovinu brambor dáme z hrnce pryč. Následně obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud bude potřeba, ještě přidáme brambory a opět mixujeme.

K téměř hotové koprové polévce ještě přidáme obě smetany, rozmícháme, provaříme 5 minut a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.

Do hotové polévky nasypeme nasekaný čerstvý kopr a zbytek brambor a můžeme podávat.

Líbí se vám "Koprová polévka"?



Komentáře