Vyzkoušený klasický recept na koprovou polévku s bramborem a případně vejcem. Chutná skvěle, jako od babičky.
45 minut, 6 porcí
Ingredience
- 6 brambor
- 1 cibule
- 30 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1 špetka drceného kmínu
- sůl
- pepř
- 150 ml smetany ke šlehání (31 % a více)
- 4 lžíce zakysané smetany
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 hrstka čerstvého kopru
Postup
Nejprve oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kostičky. Pak nasekáme nadrobno propláchnutý kopr a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.
V hrnci si rozehřejeme máslo a na něm krátce osmahneme cibulku, doku nezesklovatí a hezky se nerozvoní. Následně ji zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme trochou horkého vývaru. Rozmícháme a pak přilijeme zbývající vývar.
Přidáme nachystané brambory, kmín, sůl, pepř, zakryjeme poklicí a vaříme, dokud brambory nezměknou, zhruba 15 minut.
Zhruba větší polovinu brambor dáme z hrnce pryč. Následně obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud bude potřeba, ještě přidáme brambory a opět mixujeme.
K téměř hotové koprové polévce ještě přidáme obě smetany, rozmícháme, provaříme 5 minut a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.
Do hotové polévky nasypeme nasekaný čerstvý kopr a zbytek brambor a můžeme podávat.