Vyzkoušený recept, který se povede. Tato krémová květáková polévka podle babičky, od které jsem ji okoukala, nemá chybu! Vyzkoušejte.
40 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 květák
- 1 plátek másla
- 1 cibule
- 1 brambora
- 1 l drůbežího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 1 špetka muškátového oříšku
Postup
Květák důkladně propláchneme a rozdělíme na menší hlavičky.
V hrnci rozehřejeme plátek másla a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme oškrábanou, opláchnutou a na malé kostičky nakrájenou bramboru, květák a promícháme. Přidáme vývar a za občasného promíchání vaříme do změknutí květáku zhruba 10 minut.
Vypneme sporák, hrnec odstavíme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce dohladka. Přidáme smetanu, promícháme a dáme zhruba na 5 minut prohřát na vypnutý sporák. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.