Mrkvový dort

Vyzkoušený recept na vynikající mrkvový dort s přezdívkou “mrkváč”. Kdo by to byl řekl, že mrkev v dortu. Je vážně skvělý.

120 minut, 1 dort o průměru 22 cm

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 400 g cukru krupice
  • 1 kypřící prášek
  • 220 g vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 špetky mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 250 ml oleje
  • nastrouhaná pomerančová kůra z 1/4 pomeranče
  • 600 g mrkve
  • Čokoládová poleva, nebo jiná podle chuti

Postup

V míse spolu smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, nasekané, nebo na hrubo namleté vlašské ořechy, skořici, muškátový oříšek a sůl.

V jiné míse smícháme zakysanou smetanu, vejce, olej a nastrouhanou pomerančovou kůru z opláchnutého pomeranče. Společně vše ušleháme a vmícháme do sypké směsi.

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do těsta.

Vymažeme olejem a vysypeme moukou, nebo třeba strouhaným kokosem dortovou formu o průměru 22, případně 24 cm. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 90 minut, ve druhé polovině pečení občas zkoušíme špejlí, a pokud se těsto nelepí, “mrkváč” je hotový.

Hotový mrkvový dort můžeme již podle své fantazie a chutí vylepšit čokoládovou, nebo jinou polevou, případně ozdobit ovocem a šlehačkou. Dort můžeme také rozříznout a uvnitř namazat nějakou dobrou marmeládou.

Líbí se vám "Mrkvový dort"?



Komentáře