Tento vyzkoušený recept na olejovou bábovku možná není od babičky, ale to vůbec nevadí, protože bábovka je chuťově skvělá a jediná její nevýhoda je, že rychle mizí.
60 minut / 1 bábovka
Ingredience
- 250 g cukru krupice
- 5 vajec
- 250 ml oleje
- 200 ml plnotučného odstátého mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 4 lžíce kakaa na mramorování
Postup
Nejprve si oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého za stálého míchání přidáme cukr, oddělené žloutky a olej. Mouku smíchanou s práškem do pečiva začneme postupně přisypávat střídavě s přiléváním mléka.
Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem, olejem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou, hrubou moukou, nebo třeba strouhaným kokosem.
Těsto nalijeme do formy. Pokud chceme mramorovou bábovku, pak do formy nalijeme pouze polovinu těsta a pak druhou polovinu těsta smíchanou s kakaem. Koncem vařečky potom uděláme dokola vlnovku a tím těsta vhodně provážeme, aby vzniklo mramorování.
Olejovou bábovku pečeme na 180 °C zhruba 50 minut a vyzkoušíme zapíchnutím špejle, zda-li se těsto nelepí.