Olejová bábovka

Olejová bábovka

Tento vyzkoušený recept na olejovou bábovku možná není od babičky, ale to vůbec nevadí, protože bábovka je chuťově skvělá a jediná její nevýhoda je, že rychle mizí.

60 minut / 1 bábovka

Ingredience

  • 250 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 250 ml oleje
  • 200 ml plnotučného odstátého mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 lžíce kakaa na mramorování

Postup

Nejprve si oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého za stálého míchání přidáme cukr, oddělené žloutky a olej. Mouku smíchanou s práškem do pečiva začneme postupně přisypávat střídavě s přiléváním mléka.

Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem, olejem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou, hrubou moukou, nebo třeba strouhaným kokosem.

Těsto nalijeme do formy. Pokud chceme mramorovou bábovku, pak do formy nalijeme pouze polovinu těsta a pak druhou polovinu těsta smíchanou s kakaem. Koncem vařečky potom uděláme dokola vlnovku a tím těsta vhodně provážeme, aby vzniklo mramorování.

Olejovou bábovku pečeme na 180 °C zhruba 50 minut a vyzkoušíme zapíchnutím špejle, zda-li se těsto nelepí.

Bábovky – recepty

Bábovky - recepty
Bábovky – recepty
Líbí se vám "Olejová bábovka"?



Komentáře