Vyzkoušený recept na rajskou omáčku jako od maminky. Můžeme přidat rajský protlak nebo pyré a podávat s vepřovým nebo hovězím masem.
120 minut, 4 porce
Ingredience
- 600 g vepřového masa (plec)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 6 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 g rajčatového pyré
- 1 l hovězího vývaru
- 2 – 3 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce octa
- 60 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
Očištěnou a opláchnutou vepřovou plec osolíme a opepříme ze všech stran a necháme v kastrolu na troše rozehřátého oleje zatáhnout, aby maso bylo šťavnaté – cca 10 minut. Takto připravené maso zabalíme do alobalu a dáme stranou.
Do stejného kastrolu přidáme mrkev i petržel nakrájenou na menší kousky a restujeme zhruba 15 minut. Potom přidáme na drobno nasekanou cibuli a chvíli restujeme, cca 5 minut.
Na závěr přidáme koření, zaprášíme moukou a povaříme zhruba 5 minut. Pak přidáme ještě rajčatové pyré, cukr, ocet, hovězí vývar a zamícháme.
Rajskou omáčku přivedeme k varu a chvíli povaříme. Po 5 minutách vaření podle potřeby dochutíme, přidáme do ní maso z alobalu, zakryjeme poklicí a za občasného zamíchání vaříme zhruba 90 minut.
Pokud je po uvaření vepřové maso měkké, dáme ho na chvíli stranou, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Následně propasírujeme, abychom získali hladkou rajskou omáčku.
Maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat rajskou s těstovinami, nebo domácím houskovým knedlíkem.