Vyzkoušený a srozumitelný recept na oblíbený rebarborový koláč s drobenkou, který vyniká kontrastem sladké a kyselkavé chuti rebarbory.
50 minut, 2 koláče o průměru 22 cm
Ingredience
Kynuté těsto
- 25 g droždí (1 kostka)
- 75 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 75 g másla
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 lžička soli
Náplň
- 750 g rebarbory
- 2 sáčky vanilkového cukru
Drobenka
- 100 g másla
- 140 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
Dokončení
- 1 vejce na potření okrajů
Postup
Droždí rozdrobíme do malé misky, zasypeme rovnoměrně lžící cukru a rozmícháme třeba vidličkou na kaši. Zasypeme lžící mouky, zalijeme 100 ml mléka pokojové teploty a vidličkou vše promícháme. Necháme vzejít kvásek, což by mělo trvat zhruba 10 minut.
Do mísy dáme zbytek polohrubé mouky, cukru krupice, oddělené žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, citronovou kůru, zarovnanou lžičku soli a mléko. Vše promícháme, následně k této směsi přimícháme hotový kvásek, promícháme vařečkou a když těsto nebude lepit, vypracujeme rukama.
Hotové těsto zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na dvojnásobek svého původního objemu. Může to trvat až dvě hodiny.
Dvě dortové formy o průměru 22 cm vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na poloviny a vyložíme obě formy po celé ploše, nejlépe rukama.
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a posypeme rovnoměrně těsto. Na závěr poprášíme vrstvu rebarbory vanilkovým cukrem.
Drobenku připravíme tak, že máslo pokrájené na kousky posypeme moukou smíchanou s cukrem a zpracujeme mezi prsty. Než drobenku naklademe na oba koláče, nejprve jejich okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
Rebarborové koláče dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 20 minut, dokud nebudou jejich okraje dozlatova.