Vyzkoušený recept na vynikající vaječný koňak (vaječňák), který je na Vánoce vždy v kurzu, ale i přes rok najde jistě své uplatnění. Je Vám 18+? Tak do toho.
20 minut, 500 ml vaječného koňaku
Ingredience
- 4 vejce – jen žloutky
- 80 g cukru moučka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml Jack Daniels, Jim Bim, nebo Johnie Walker
- 30 ml tmavého rumu
- 30 ml lžíce brandy nebo koňaku
Při podávání
- 125 ml smetany ke šlehání
- 4 bílky
Postup
Připravíme si svou oblíbenou 0,5l láhev, kterou naplníme vařící vodou. Víčko také “vyvaříme” např v hrnku zalitým horkou vodou. Po 15 minutách vylijeme a necháme láhev i víčko vychladnout a uschnout.
Oddělené žloutky rozmícháme z cukrem dohladka, přidáme smetanu, alkohol, krátce vše promícháme a nalijeme do lahve. Uzavřeme a dáme na 2 – 3 týdny do chladničky.
Vaječný koňak podáváme tak, že vyšleháme zvlášť šlehačku, zvlášť bílky a potom v míse smícháme společně s vaječným koňakem.