Vyzkoušený recept na klasickou vaječnou tlačenku s moravankou, nebo jinou sterilovanou zeleninou podle vlastního výběru.
40 minut, 4 porce
Ingredience
- 8 vajec
- 250 g šunkového salámu
- 100 g tvrdého sýru
- 1 sklenice sterilované moravanky (340 g)
- 250 ml majonézy
- 300 ml hovězího vývaru
- 1 sáček želatiny (20 g)
Postup
Vejce uvařená na tvrdo oloupeme a společně s šunkovým salámem a tvrdým sýrem nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
Přecedíme zeleninu a nálev si dáme zatím stranou. Pokud je nějaká zelenina větší, pokrájíme ji také na drobno a přidáme do mísy. Vše promícháme, přidáme majonézu a opět promícháme.
Nálev ze zeleniny smícháme společně s vývarem tak, abychom dohromady měli 0,5 l nálevu (podle potřeby dolijeme množství nálevu hovězím vývarem), ke kterému přidáme želatinu a přivedeme za stálého promíchávání k varu. Pak odstavíme, necháme zchladnout, aby byl nálev pouze teplý, a vmícháme ho do připravené směsi.
Takto připravenou směs nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií, nebo do půlkulaté, která se používá na srnčí hřbet.
Hotovou vaječnou tlačenku s moravankou necháme vychladit a ztuhnout v chladu nejlépe do druhého dne.