Vyzkoušený recept na originální znojemskou omáčku s hovězím masem a rýží. Udělejte si vynikající oběd po znojemsku.
90 minut, 4 porce
Ingredience
- 600 g hovězího masa (kližka)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 plátek celeru
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- 1 špetka tymiánu
- 100 g uzené slaniny
- 1000 ml hovězího vývaru
- 80 g sladkokyselých okurek + nálev
- sůl
Postup
Cibuli nakrájíme nahrubo a pár minut ji orestujeme na pánvi s rozpáleným olejem. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel i celer, mletou papriku s ostatním kořením a vše restujeme do hněda za občasného míchání.
Slaninu si nakrájíme na menší kostičky a v menší pánvi vyškvaříme.
Očištěné, opláchnuté a okapané hovězí maso posolíme ze všech stran a dáme krátce opéct na pánev se zeleninovým základem.
Když je maso opečené, podlijeme hovězím vývarem, přidáme slaninu a nálev z okurek, který pak i podle potřeby můžeme dolívat. Pánev přiklopíme poklicí a vše za občasného míchání dusíme zhruba 1 hodinu.
Když máme vše podušené, maso dáme z pánve stranou a vše ostatní rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Maso vrátíme zpět, pokud jsme dělali vcelku, nakrájíme na plátky a prohřejeme se znojemskou omáčkou.
Na závěr, než se omáčka s masem prohřeje, nakrájíme kyselé okurky na plátky, krátce na másle orestujeme a posypeme jimi při podávání omáčku.
Znojemskou omáčku s hovězím masem podáváme s vařenou rýží.